Hvordan får jeg mor og far til at stoppe med at ryge?

By | 29. april 2016

Hvis dine forældre ryger, er det meget svært for dem, at holde op med det. De vil helt sikkert gerne stoppe – om ikke andet, så for din skyld. Hvis du vil gøre en indsats, kan du hjælpe dine forældre med at blive røgfri.

Cigaretter er ikke godt for noget

Når man ryger cigaretter, nedsættes ens lugte- og smagssans. Det vil sige, at rygere ofte ikke kan lugte eller smage ligeså godt som ikke rygere. Det er fordi, der i cigaretter findes en lang række giftige stoffer, der ødelægger kroppen indefra. En stor del af disse stoffer kan man undgå, ved at skifte cigaretterne ud med en E-cigaret. En E-cigaret indeholder ikke i nærheden af samme mængde skadelige stoffer, og er dermed et rigtigt fornuftigt alternativ til almindelig tobaksrygning. Men husk på, at det kun er et fornuftigt alternativ til almindelige cigaretter. Hvis ikke man er ryger, kan det på ingen måde anbefales, at benytte E-cigaretter.

Det smarte ved en E-cigaret er, at det eneste den udleder, er helt almindelig vanddamp, som du kender det fra en elkedel. Dampen er lugtfri, og den sætter sig ikke i tøj og møbler, vægge og tæpper. Det betyder, at man kan få et godt og sundt indeklima, uden at skulle bekymre sig om generne ved passiv rygning, eller om hvorvidt ens nye tøj, lugter af røg.

Så hvis dine forældre ryger, kan du med god samvittighed foreslå, at de skifter tobakken ud med en E-cigaret, fordi du ikke vil udsættes for- eller leve i et dårligt indeklima.

rygestopDet er dyrt og dumt

Et andet argument, du kan bruge overfor dine forældre – eller andre du kender, du gerne vil have til at stoppe med at ryge – er penge. Det er nemlig hamrende dyrt, at være ryger. Faktisk kan mange faste rygere spare et sted mellem 10- og 20.000 kroner om året pr. person. Det vil sige, at hvis begge ens forældre ryger, så er det faktisk helt op mod 40.000 kroner ekstra, de kunne have om året. Det er rigtig mange penge, og de kunne med garanti bruges både sjovere og bedre, end på dumme cigaretter.

Du kunne f.eks. opstille nogle scenarier, hvor du oversætter de 40.000 til noget mere ”håndgribeligt” som f.eks. tivoliture, rejser eller noget andet, så de forstår hvor mange penge, det i virkeligheden er.

Elektronisk rygestop

Udover idéen om en E-cigaret, kan du præsentere dine forældre for en app, der hedder ”Kwit”, og som kan hentes gratis i App Store. Kwit tæller hvor mange penge man sparer ved at stoppe med at ryge, og samtidig giver den et indblik i, hvor meget sundere man lever. Det er en rigtig god app, der får de fleste rygere til at tænke meget alvorligt over deres dårlige vane.

Dine forældre ved helt sikkert godt, at det både er dumt og farligt, at de ryger, men det er simpelthen bare så svært, at holde op, når man er kommet i gang. Derfor er det endnu engang vigtigt at understrege, at rygning ikke er noget, man skal eksperimentere med.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

7 + two =