Lær at læse med Tim og Trine

By | 26. januar 2014

Så har Madam Bach gjort det igen. En dejlig DANSK læsebog med Tim og Trine, som opfølger på de forrige Tim og Trine og Tim og Trine i dårligt humør.

screen480x480Lær at læse med Tim og Trine” er en app til barnets selvstændige læse- og stavetræning, men i høj grad også oplæg til iagttagelser, refleksion og skriftlig formulering.
Samtidig er der masser af stof til samtaler om sprog, indhold og synsvinkler i de sjove tekster, billeder og animationer.

Appen er bygget så alle kan være med på forskellige niveauer. Og det hele foregår lige midt i børnenes egen skolehverdag.
Pædagogisk grundlag:
Læsning, stavning og skrivning går hånd i hånd på læseudviklingens første trin.
De 12 “Tim og Trine” billeder fungerer som et stillads, hvorpå alle læse-, stave- og skriveøvelser er bygget.

Skrivning/stavning, læseafkodning og -forståelse trænes således i en meningsfuld sammenhæng, som børnene let kan identificere sig med. Barnet er meddigter i bogen, hvilket motiverer til fremvisning i andre apps og gentaget læsning.

Sværhedsgraden af sætningerne er lix 4 svarende til let 9.

Ord som “jeg”, “det” og “er” findes i enkelte sætninger, ligesom ord, der ender på e med ø-lyd og e-r med åår-lyd, er medtaget. På samme måde forefindes ord med g-lyd for k, som i skab og sko og d-lyd for t som i stol og blyant.

Teksterne er således lyd-lette forstået sådan, at ordene er enten helt lydrette eller som ovenstående eksempler.

Hvert ord har højst to konsonanter mellem hver vokal og de allerfleste ord kun op to stavelser.

Stavedelens ord er ligeledes lydlette, og med den indbyggede hjælp bl.a. i form af bogstavlydene er det muligt for alle børn at løse opgaven. Når ordet er stavet korrekt, belønnes man med en sjov talende animation. For de børn, hvor stavning endnu ikke er aktuel, er der mulighed for at springe direkte til skrivedelen.

I skrivedelen er der plads til den børneskrivning, som er grundlaget for den lydlette læsning.
De børn, som er lidt længere, kan slå stavehjælpen til og bruge den som en god “makker” i iveren efter at kunne stave ordene korrekt, – eller bare for at kunne skrive en historie uden selv at skulle kæmpe med hvert eneste ord.

Børn i alderen 6 – 10 år får gode læseoplevelser med “Lær at læse med Tim og Trine”, og appen
skaber en oplagt mulighed for at tale sammen om børnenes egne oplevelser i skolen.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

18 − six =